Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2011 11:17 - Размислите на един айляк, по пътя за никъде: Пловдив – „Исторически и културен център на Европа“ ли???
Автор: tonikod Категория: Други   
Прочетен: 1740 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 01.12.2011 13:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
          Като пловдивчанин подкрепям идеята на групата във Фейсбук – „Пловдив – „Исторически и културен център на Европа““, но въпреки всичко смятам, че градът не може да е исторически и културен център на Европа, докато не се промени манталитетът на гражданите. Докато по подлезите има паметници от културното ни наследство, върху които се сяда, за да се ядат банички и се гасят цигари, както е в подлеза на "ДЕДЕМАН Тримонциум ПРИНЦЕС", докато се унищожават паметници на културата, докато се зариват разкопки - какъвто е случаят до Централна поща,  а и не само там, докато падат къщи в Стария град,  докато по улиците има повече кръпки, отколкото по панталоните на Васко Кръпката, докато се събарят паметници, "останали от предишното управление", докато се унищожава всичко от "вашите", за да изтъкнат"нашите"- не можем да претендираме за някакъв културен център. В европейските градове за да видиш един "камък" се плаща по 7-10 евро, /а някъде и повече/ в музеите, и от това се прави бизнес - а пловдивчани мрънкат, че нямат пари... Няма и да имат, защото не умеят да управляват наследството си, завещано им от техните предци. В Рим платих, за да разгледам Древния град, Колизеумът, Ватикана и куп музеи... В Париж - за Айфеловата кула, Лувъра и отново куп музеи... В Берлин, Лондон, Барселона, Прага, Атина, Виена, Мюнхен и още около стотина европейски града, в които съм бил - също. Тук можеш да си седиш върху културните паметници по подлезите и да си пиеш бирата върху тях... И колкото повече обикалям из Европа, толкова повече се убеждавам, че ние не си знаем интереса, но знаем как да мрънкаме - нещо в което сме ненадминати! Провинциално мислене, шовинизъм, липса на идеи и не на последно място - абсолютен "маразъм" от страна на управляващите. Като казах провинциално мислене се сетих, че единственият град, който не е провинциален, е Париж - именно защото никога не е претендирал да е някакъв културен център на Европа, защото Е културен център, без да го афишира. Рим - също, но неговите претенции са големи, защото е голямо и културното наследство, останало от Империята... Докато мисленето ни не се промени, както и отношението към историята - никога няма да бъдем какъвто и да било център, още повече пък европейски, а ще си останем един посредствен град, по близък до Анадола. Защото Пловдив е един прекрасен град, но за съжаление, никога не е случвал на управници! А управниците си ги избират пловдивчани - и така кръгът се затваря! Точка по въпроса!!!                                                            Тони КОДЖАБАШЕВ



Гласувай:
5



1. tonikod - И още нещо!
17.11.2011 12:27
В този ред на мисли се сещам за един известен литературен критик, пловдивчанин, преподавател в Университета, на когото като му съобщили, че в Пловдив са открили "Клуб на културните дейци" - "Кристал", той отвърнал, че сега остава и да намерят... културни дейци. Не е необходимо като един съвременен Бай Ганьо да се биеш в косматите гърди и да крещиш: "Болгар, Болгар!", какъвто е случаят с въпросната идея за "Пловдив - културна и историческа столица на Европа", а да се направи нещо за културата и историята на града! Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш! - както се казва в един известен български филм. Иначе си остава едно голо перчене - на гол тумбак - чифте пищови!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tonikod
Категория: Поезия
Прочетен: 457514
Постинги: 208
Коментари: 443
Гласове: 425
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930