Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2011 10:36 - Размислите на един айляк, по пътя за никъде: Кирилица или глаголица в ръцете на Св.Св.Кирил и Методий?
Автор: tonikod Категория: История   
Прочетен: 2962 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 01.12.2011 14:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Защо на картините, където са изобразени Кирил и Методий, държат в ръце свитък с първите букви на кирилицата, а не на глаголицата, след като тя не е тяхно дело, а е на Климент Охридски? През 863 г. Кирил и брат му Методий са изпратени от византийския император Михаил III да покръстят западните славяни и да организират богослужение във Великоморавия. Това е станало по молба на великоморавския княз Ростислав. За тази цел Кирил създал една нова азбука — глаголицата. Тя е била използвана за държавни и религиозни документи и книги, а също и в създадената от Кирил Великоморавска академия (Великоморавско училище), където са били обучавани учениците на Кирил и Методий. През септември 885 година папа Стефан VI издава була, с която забранява богослужението на славянски език. От друга страна княз Светополк защитава интересите на Франкската империя и така през 886 г. и учениците на Кирил и Методий са били принудени да избягат в България. С тяхното идване глаголицата е получила широко разпространение в страната ни. С глаголица и кирилица (създадена от техния ученик Климент Охридски в края на 9 век и наречена така в чест на Кирил) са пишели старобългарските книжовници от 9, 10 и 11 в. В продължение на няколко века глаголицата и кирилицата се употребяват заедно, като постепенно кирилицата измества глаголицата през Средновековието. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български официален празник, честван на 24 май. На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий. Първите преводи на свещените писания Кирил и Методий записват на глаголица. Съгласно една от теориите, Константин-Кирил, с помощта на брат си Методий, още през 855 г., в манастира „Свети Полихрон“ в Мала Азия, създава глаголицата за нуждите на Брегалнишката мисия. В „Краткото житие“ се казва, че Климент Охридски „измислил други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил“. Затова се смята, че той въвежда кирилицата Но какво се получава на практика?! В деня на празника даваха по телевизията как художници рисуват картини с изображения на светите братя, като им „тикаха“ в ръцете свитъци с букви, написани на кирилица…  Въпросът ми е следният:
Защо на картините, където са изобразени Кирил и Методий, държат в ръце свитък с първите букви на кирилицата, а не на глаголицата, след като тя не е тяхно дело, а е на Климент Охридски? Не би ли трябвало да бъдат изобразявани как държат свитък с букви на глаголица?
                                                           Тони Коджабашев



Гласувай:
3



1. marknatan - На картините се изобразяват съз...
26.05.2011 02:37
На картините се изобразяват създадената от Православните скотове фалшива ,нова,късна иконография,(от 19 век е тази иконография ) на Култ към Братя,компилирани личности,без директно доказателство да са създавали каквато и да е азбука от,камо ли да твърдиме пък ,че Климент наречен Охридски,който е български епископ в град на Адруатика и нямащ нищо общо с Охрид,но предполагаемо бил погребан там и там бил реформирал със Съученици на Киро и Мето азбука създада от упомената Кирил. само че във въпроисното слово ясно се разлиочвата богоугодния Кирил ,който покръставл и превеждал Писанията,за което е удостъоен и със суперлативи,от друг един Кирил,наречен само мъдър,без каквито и да е суперлативи,чипто азбука бил преустроил Климент. Единствената азбука наистина която е преустроявана и има докази е Глаголицата. Но тя точно фигурира сред хърватите ,като гетица и за тях тя е е създадена от Курил (Урфила) в четвърти век.
Въпросната и т.нар. днес фигуративно "Кирилица" си има същия брой буквени знаци по иконите и фреските от посочения в сведението,т.е. тя не е преустроената.

Отделно за Глаголицата пък руски учени доказват убедително,че това е Грузински Монашески Тайнопис.


Не може да представяме едни измислени герои,компилация от няколко характера,без наличие никаво материално присъствие ,там във века в който те са нариочени за Създатели,от девети век до четиринадести ,където липсват,освен в шест седем ,абстрактни текстта по руски редакции от 19 век.
Две компилирано изкуствени личности се представят за автори на незнайно коя Азбука, с цел обслужването на праволсавно славянската политическа доктрина чияпто цел е една -да се смени Османския Принц със Московския и е обслужвана точно от тези фалшиви фигури и създадения за целта Култ към тях.Товае поругание към Българина Истинския Неустановен Автор на всяка една от известните ни "славянски" азбуки. Към които трябва да добавим Азбуката на Шекеите(вид българи) от шести век,келстоскитската Горската Азбука или т.нар. Бет Луис Азбука,наименована на първата и втората буквени знака Б и Л,Рунното писмо,което е без Хоризонтални линии,с цел изрязването им на дърво или ако има нещо да съвпада с названието черти и резки е точно то,буквите на маркоманите и най-вече предкирилското Ж и др. под.

Налице е крещящо противоречие между "оромното" дело на т.нар. Апостоли на Славяните и старнната липса на каквито и да е материални следи от тях в периода в който трябваше да бъла -периода девети четирибадесети век и то точно на българска територия. Та то няма не са мо манастири,църкви,стенописи,ами дори липсват каквитпо е да миниатчри от преди падането по османско и излизане на преден плане реформата на Ватикана и новото реформирано Рушнпшко правосклавие налагано от скотовете гърци ,а после и сърби по земите на българите.
Такива Свети личности не само следваше да са изписвани във всяка църква ,то следваше всяка втора църква да е на тяхно име .
Има точно седем абстрактни текста всичките намерени от Руски "търговци" ,съхранявани от тях,публикувани от тях.И дори във тях липсва директно свързване и доказателство.
цитирай
2. анонимен - Interesting, thanks
10.11.2011 13:24
I would like to thnkx for your efforts you might have place in creating this website. I'm hoping the same high-grade website publish from you in the upcoming as well. In fact your creative producing abilities has inspired me to acquire my own web site now. Genuinely the running a blog is spreading its wings quickly. Your write up can be a great example of it.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tonikod
Категория: Поезия
Прочетен: 456361
Постинги: 208
Коментари: 443
Гласове: 425
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031