Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2011 14:32 - Размислите на един айляк, по пътя за никъде: Беден ли е българинът
Автор: tonikod Категория: Забавление   
Прочетен: 2564 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 01.12.2011 14:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Който купува това, от което не се нуждае,  продава това, което му трябва.   Ами, не ! Не е беден… Поне това показват данните от преброяването тази година. Финансовото богатство на населението се е увеличило с близо 4 млрд. лв. през последните 12 месеца, надхвърляйки 38,5 млрд. лв. към края на 2010 г., независимо от кризата. Въпреки понижението на лихвите по депозитите банковите влогове продължават да растат. Домакинствата се стремят да си осигурят повече спестявания, в случай че загубят постоянните си доходи. Но за да спестяваш, значи имаш достатъчно да отделяш от текущите си разходи. И как да е беден, след като 90% от жителите на страната имат собствени жилища. 10% са с повече от един имот. Над 4 200 000 имат шофьорска книжка, а регистрираните автомобили са над 3 200 000. Само в София са регистрирани близо 1 000 000. Има домакинства с по два и повече автомобила. Мобилните телефони надхвърлят два пъти броя на живеещите към момента в България – почти всеки човек има мобилен телефон, като някои имат по два, че и по три такива - 96% от населението в трудоспособна възраст е мобилно, а 50% от тях са с повече от един телефон. Всяко второ домакинство има компютър. Няма да споменавам телевизори, уредби, печки, хладилници, климатици и т.н. Е, как да му повярвам на българина, че е беден?!? Бедни са в Афганистан, Замбия, Мозамбик, Руанда, Гана… и още няколко африкански държави. Там нямат дори вода за пиене, а тук се къпем по два пъти дневно. Там нямат храна – тук изхвърляме по над 100 кг. годишно, на глава от населението, развалена храна от хладилниците си. Тоест, храна, която е престояла повече от три-четири дни без да се консумира… Имаме си движими и недвижими имущества повече от необходимото. Бензинът ни е скъп, но движението по пътищата не намалява. Парите не ни достигат, но заведенията и нощните клубове са пълни с народ.       Оплакваме се, че не можем да си платим тока от 80 или 100 лева, а пушим цигари за 150 лева на месец… Колко алкохол изпиваме е отделен въпрос. Така че къде му е бедността на българина?!? Не, не е беден… По-скоро е мързелив. Оплаква се, че няма работа, а не прави нищо по въпроса за да си намери. Но не! Не каква да е работа търси той – трябва да е на бюро, да е високо платена и да е лесна за вършене. Нищо, че в повечето случаи, самочувствието му е по-голямо от образованието!Не е важно да получиш това, което цениш, а да оцениш това, което получаваш. Да! Странни критерии има за бедност!
   Жалкото е, че не е материално беден, а духовно! И това е така, защото е изправен пред  дилеми в своето ежедневие. Цигари ли да си купи или книга?! Алкохол ли да си вземе или да отиде на театър?! Ясно е какво ще избере! И тогава казва, че е беден…
А умен ли е? И ако е толкова умен – защо е беден?!? И тогава търси сравнение с други  държави – нищо, че не си е показвал носа извън пределите на Родината. Там, вярно, че стандарта е по-висок, но и хората са по-организирани. Използват повече градски транспорт или велосипеди, не пушат и не пият колкото нас… И не мрънкат! Защото се ръководят от една мъдра приказка, че всеки народ заслужава това правителство, което си е избрал да го управлява. И след като не са доволни от управляващите – излизат на стачки и бутат правителствата. Организирано! Тук организирано само мрънкаме в кръчмите между две ракии. После се прибираме без една стотинка в къщи и бием жената и децата за разнообразие…Някои бият кучетата и котките си. След което теглим още една майна на правителството, което ние сме си избрали да ни управлява, и лягаме да спим, блажено похъркващи до нещастните си жени и деца. Всъщност, мисля, че човек сам си е виновен за бедността, но не си го признава – твърде е горд за подобно изказване.  Добре, че е кризата, та да има какво да обвиняваме.   Представите ни за богатство и за бедност са изкривени, поради простата причина, че не знаем с какво да ги сравним – спрямо онези, умиращите с подутите от глад кореми в Африка, сме богати. Спрямо онези, с яхтите, фераритата и силиконовите им съпруги сме бедни…
   Какви сме тогава?! Богат е не този, който има много, а този, който не иска повече. А много ли искаме ние? И какво точно искаме? И знаем ли какво искаме?! Спокойно мога да дам един безплатен съвет, базиран на един афоризъм: Ако искаш да се почувстваш богат, просто преброй всички свои неща, които не си купил с пари. Защото, както казва Оскар Уайлд: Кой е беден, ако е обичан? Същото може да се каже и за здравето… Та кой е беден, ако е здрав?!? Нека си припомним и мисълта на Оноре дьо Балзак: Зад всяко голямо богатство се крие престъпление. Не знам за Балзак, но баба ми, Бог да я прости, навремето ме учеше да различавам доброто от злото, красивото от грозното  и всякакви неща от този род, далеч преди да тръгна на училище. Подготвяше ме за живота от рано, както се казва… Та ето как ми обясняваше какво е мързелът:
Понеделник – поседелник,
вторник – посборник,
сряда – непряда,
четвъртък – несвъртък,
петък – света Петка,
събота – на баня

 неделя – на пазар,
кога да работя?
  
А после седим и се чудим – бедни ли сме?!                                       Тони Коджабашев



Гласувай:
5



1. alchemist - И сте прав, и не сте прав.
13.04.2011 15:08
Ако значителен процент от жилищата не бяха закупени по времето на социализма, и возилата в по-голямата си част не бяха втора, трета и т.н. ръка. Ако управниците не бяха престъпници, щях да ви подкрепя безрезервно.
П.П. Един милион цигани, Два и половина милиона пенсионери, половин милион деца + безработни, няколко стотин хиляди инвалиди и "инвалиди". И всичко това лежи на плещите на останалата част от населението, която е здрава и работеща, както и на хората работещи зад граница. Излиза че българският народ не е толкова мързелив.
цитирай
2. mafani - Ъ?
13.04.2011 15:10
Е, що така в множествено число? Ни пия, ни пуша, ни това у дома се внася, но имам други високи разходи като например за био храна.
К`во ме обиждате, че съм духовно бедна? И пр. плямпаници.

Абе, като почнете с това българите, та българите... мърша има, но не така моля ви.
цитирай
3. tonikod - Да!
13.04.2011 15:20
Защото всичко в тази страна е една константа! Някои неща, да не кажа повечето, не се променят към добро от години... Ако не ги даваш парите си за пушене и пиене, ще ги даваш за нещо друго, като био храна, примерно. Въпросът е не за какво ги даваш, а давайки - да ти останат и за други нужди - кино, театър, музей, концерт, нова книга... Такива неща! Поздрави и успех!
цитирай
4. tonikod - Е, що така в множествено число? Ни ...
13.04.2011 15:24
mafani написа:
Е, що така в множествено число? Ни пия, ни пуша, ни това у дома се внася, но имам други високи разходи като например за био храна.
К`во ме обиждате, че съм духовно бедна? И пр. плямпаници.

Абе, като почнете с това българите, та българите... мърша има, но не така моля ви.

Не искам никого да обидя! Никого конкретно не съм споменал, ако сте прочели правилно текста! Никъде не съм казал, че точно вие сте духовно бедна - още повече, ако сте такава, няма да четете "плямпаниците" в този сайт... Успех!
цитирай
5. benelina - :)))))
19.04.2011 11:11
"Жалкото е, че не е материално беден, а духовно! И това е така, защото е изправен пред дилеми в своето ежедневие. Цигари ли да си купи или книга?! Алкохол ли да си вземе или да отиде на театър?! Ясно е какво ще избере! И тогава казва, че е беден…"
Наред със залегналите недостатъци и родови обременености от местоположението и произхода си засегнал и една много важна тема-за задоволяването на потребносттите - а то е доказано, че вторичните възникват, едва когато са задоволени първичните....На гладен народ....как да му говориш за театър?! като то ежедневието му е достатъчен парадокс и панаир и цирк, да му се ненагледаш...Само, че овации няма!?! защото малко е процентът, който може да заделя за спестявания и евентуални рискови ситуации, в случай на социални сривове и моменти на адаптация...Събират се двама, учени, немързеливи, завършени магистри.....и започват немързеливо и честно да се трудят.Създават деца и започват не мързеливо да търсят допълнителни начини за честен труд, скойто да уплътнят времето си...и увеличат доходите си, защото честните им и реални заплати, стигат само да си платят елементарните консумативи на жилището и да изхранят с не кой знае какво рожбите си....обличат ги , с икономии...но все е все се налага да се ревизира и оптимизира бюджета и понеже приходната част е без много възможности за растеж-се пристъпва към орязване на разходната част....цигарите и алкохолът са най-лесната рязаница....и въпреки това...не стигат парите за закупуване на нови книги...за драматични постановки...и развлечения на духа.Да, искам да не е духовно беден....искам дори в недоимъка си...и въпреки изопнатите си жили от зор и безпаричие...да успява да се обръща в себе си...да търси задоволяване на естетическите си нужди в красивото на изкуството и общуването на социоса---а не да се маргинализира и дистанцира, изпадайки в собствени спиртни дупки и чалга-земетръси на простотията и пошлостта....Но всеки сам сиго разбира и всеки сам си го планира.Прав си, приятелю....може би не само парите и нивото на задоволеност на първичното определят духовността...защото някои си остават първични, въпреки яхтите и круизите,които имат, а други са богати , въпреки "имането", което нямат.Харесва ми нюанса на откровението ти - жигосващ е ...но стреля право в десятката.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tonikod
Категория: Поезия
Прочетен: 457620
Постинги: 208
Коментари: 443
Гласове: 425
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930