Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2012 12:27 - Размислите на един айляк, по пътя за никъде: Софи Маринова, Европа, визията и други граници.
Автор: tonikod Категория: Други   
Прочетен: 5038 Коментари: 13 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 Че нямаше как да спечели – то е ясно! И за да не съм многословен, ще изброя само 10 причини за това, без да ангажирам никой с моето мнение: 

1. На този конкурс участниците въобще могат и да не пеят, защото песента е без значение. От значение е името на съответната страна. Това е картелно споразумение между отделните държави – бивши съветски републики, бивши югославски републики, скандинавските страни , немскоговорящите такива и т.н. Каквото и да ми говорят някои!

2.    2. На този конкурс, с тази песен, ако все пак обърнем внимание на песента като мелодия – не става! Може да се впечатли родната клиентела на чалга клубовете в страната - но с поп-фолк в Европа някак си е по-различно... А песента дори от продуцентите и от самата Софи Маринова, както и от композиторите Ясен Козев, Крум Георгиев и DJ Rossko е определяна в стил „поп-фолк”. Каквото и да ми говорят някои!

3.    3. На този конкурс, с тази песен, ако все пак обърнем внимание на песента като текст – също не става! Защото е банален! Защото е посредствен! Защото авторката на текста  Дони Василева се е водила от римите в текста, а не от чувствата си... Защото не казва нищо ново и не изненадва никого! Ето го и текста:

Песента няма граници, език и цвят. 

Не познават беден и богат,

всички пеят по света.

Пеят все за любовта!

Любовта няма граница, език и цвят.

Равна е за всички в този свят

За теб, за мен, за тях..

Seviyorum seni,

s"agapo poli,

yo te quiero, а ти,

volim te,

mon cheri.

Теб обичам, само теб обичам,

теб обичам казвам аз!

Теб обичам, само теб обичам!

Няма граници за нас!

Болката няма граница, език и цвят.

Не познават беден и богат,

падат същите сълзи щом живота ни рани...

Любовта няма граница, език и цвят.

Равна е за всички в този свят

За теб, за мен, за тях.

Теб обичам, само теб обичам,

теб обичам казвам аз!

Теб обичам, само теб обичам!

Няма граници за нас!

   Има ли нещо ново в този текст?! Няма! Поне за мен. Каквото и да ми говорят някои!

4.    Българи, приятели и близки, които са в чужбина, споделиха с мен в Скайп, че не биха гласували само и единствено заради Софи Маринова. Не биха гласували и за Азис, ако се беше явил! Цитирам произволен текст от произволно съобщение – в случая от Холандия: „Тук всички ни сравняват с цигани и смятат България за циганска страна.” И от Англия: „Да не се свършиха българите в България?”... и „Избягах от чалгата там – как сега да гласувам за чалга?!?” Останалите съобщения няма да ги коментирам – да не ме обвини някой в расизъм. Каквото и да ми говорят някои!

5.    В едно интервю, Софи Маринова казва така: „Кажи на някого, че го обичаш, и е твой!” Не, Софи! Живеем в един материален свят, където подобни признания ги има само в приказките – онези, най-вълшебните. Всичко опира до пари! Любовта вече се измерва с коли, апартаменти и банкови сметки! А това ти би трябвало да го знаеш по-добре от нас... Ценностната ни система е изкривена – ако изобщо е останало нещо от нея! Романтиката е носталгия... Каквото и да ми говорят някои!

6.    Все  пак, дори и хипотетично, не си представям тази песен като победител в конкурса – няма как Европа да допусне страна като България да победи. Защото е бедна държава! Каквото и да ми говорят... Няма как Европа да допусне поп-фолкът да победи. Защото не пасва на физиономията на Европа. Няма как Европа да допусне ромски изпълнител да победи. Защото е пропищяла от ромски набези из цялата й територия. Да си припомним как Франция се освободи от ромите там, като ги връщаше на талази по родните им места. А и не само тя – няма държава в Европа, която да не се е сблъсквала с подобни проблеми. Колкото и да ми говорят за някаква „интеграция на малцинствата”. Каквото и да ми говорят някои!

7.    Самият конкурс е чисто политически! Бедните държави не могат да бъдат „визията на Европа!” Няма как! А България е най-бедната страна в ЕС. С най-ниските доходи, с най-нещастните хора, с най-голямата емиграция на глава от населението... Известна е още с корупцията, престъпността, циганите и... чалгата!  Каквото и да ми говорят някои!

8.    Дори и да не беше Софи Маринова, дори и да не беше този текст, дори и да не беше тази музика – пак нямаше да съберем достатъчно гласове. Песента „Вода”, изпълнена от Стунджи и Елица на едно предишно издание на конкурса щом не успя да спечели – какво да говорим?!? А беше най-хубавата песен тогава – поне за мен! Каквото и да ми говорят някои!

9.    Всъщност, на подобни конкурси изпълнителите основно представят себе си. За тях е важен контактът с други изпълнители, продуценти и публика. Не е важна страната, която трябва да представят – по-важното е те самите да бъдат забелязани и  евентуално ангажирани от някой някъде. А и е важно да се продават албумите им. Защото изява на подобна сцена е не друго, а реклама на изпълнителя и неговото творчество. Каквото и да ми говорят някои!

10. Представянето на конкурси трябва да е анонимно – без да се споменава държава и изпълнител! Да се представя единствено песента и да се оценява единствено песента! Те и без това повечето пеят на английски! И когато е анонимен – всеки ще внесе част от собствения си фолклор (да не се бърка с „поп-фолк”, моля!) за да подскаже на гласуващите от коя държава е всъщност песента... Тогава всяка песен ще се доближи максимално до държавата, която представя! А и всеки ще предпочете да пее на собствения си език. Но тук май е по-важно шоуто, отколкото някаква си визия на Европа! Каквото и да ми говорят някои!

 

 
                                                     Тони КОДЖАБАШЕВ




Гласувай:
6



1. injir - Европа е лицемерна. Хем иска инт...
26.05.2012 12:41
Европа е лицемерна. Хем иска интеграция на роми, хем не иска да си признае, че българите се справят с този проблем.:)
цитирай
2. leliadora - Така е
26.05.2012 12:41
Чудя се, защо изобщо България хаби пари, за да участва в това...
цитирай
3. tonikod - Каквито са ни представителите, ...
26.05.2012 13:07
Каквито са ни представителите, такава ни е и държавата! За съжаление! А Европа няма да допусне да се показва пред света с подобна визия!
цитирай
4. elinora - Каквото и да си говорим,
26.05.2012 14:43
песента беше слаба - блудкава и кичозна. Като изпълнителката...
цитирай
5. ka4ak - Пак сме по напред от Европа,независимо от всичко!:)
26.05.2012 16:21
А иначе,94 САЩ,се оказа че сме нанесли най-големите загуби,на световните първенства,а ако бяха дали дузпата,когато Костакурта игра умишлено с ръка...А?!!!
цитирай
6. planinitenabulgaria - Повече от 10 са причините!
26.05.2012 16:59
Да бяха изпратили Кондю, Тони Стораро, Азис или който и да е друг циганин, а не Софито, резултатът щеше да е същият. В Европа пропищяха от "гастролите" на наши и румънски цигани, ние им пращаме и да им пеят. Сигурно българи няма...
цитирай
7. tonikod - Здравей, planinitenabulgaria!
26.05.2012 17:35
Изброил съм само 10 причини. Знам, че са повече! Но и една да е причината - достатъчна е! Може би искаме да покажем на Европа, че се справяме с интеграцията на малцинствата, не знам... Лично аз не съм съгласен да се представя страната ми от тях! Знам, че и други не са съгласни, но какво можем да направим, след като чалгата е завладяла населението?! А и не е виновен този, дето яде баницата, а този, който му я дава! В този ред на мисли ще допълня, че ние сами сме си виновни, след като допускаме разни "ромски перли" да ни представят пред Европа и света! Желая ти успех!
цитирай
8. анонимен - Момче, изпуснал си още нещо, тая ...
26.05.2012 18:04
Момче, изпуснал си още нещо, тая циганка или българка продуцентите май са предвиждали да спечели с разголените си баджаци ли ... па те дебелееха в таз скромна поличка да беха я облекли в нещо по светско а не курваляшко ...
цитирай
9. lidis - Споделм мнението на автора
26.05.2012 18:04
Реално и истинско е.
цитирай
10. tonikod - Здравей, анонимен!
26.05.2012 18:08
анонимен написа:
Момче, изпуснал си още нещо, тая циганка или българка продуцентите май са предвиждали да спечели с разголените си баджаци ли ... па те дебелееха в таз скромна поличка да беха я облекли в нещо по светско а не курваляшко ...


Ами може би това им е представата на продуцентите за визия на Европа! :)))))
цитирай
11. анонимен - МИТКО - СЪЖАЛЕНИЕ...
27.05.2012 15:35
ПРОЧЕТОХ ВНИМАТЕЛНО ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ ПО-ГОРЕ.... КОГАТО ВИДИШ ПОДОБНО НЕЩО, МОМЕНТАЛНО ТИ СТАВА ЯСНО, ЧЕ БЪЛГАРИН(НЕ ЧЕ СОФИТО Е ТАКАВА!) НИКОГА НИКЪДЕ НЯМА ДА СПЕЧЕЛИ, ИЛИ ДА ПРОСПЕРИРА! ОТВСЯКЪДЕ ИЗВИРА БЪЛГАРСКИЯТ КОНТЕКСТ И ИДИОМ - НИХИЛИЗМА, ОТРИЦАНИЕТО, ЛИПСАТА НА КАКВОТО И ДА БИЛО ЧОВЕШКО И НАЦИОНАЛНО САМОЧУВСТВИЕ.... БЪЛГАРСКА РАБОТА И МАНТАЛИТЕТ НЕСРАВНИМ! ИМЕННО ПЕСЕНТА НА СТУНДЖИ И ЕЛИЦА ОТ 2007 ОПРОВЕРГАВА ВСИЧКО ГОРЕСПОДЕЛЕНО! ЗАЩОТО ТЯ СЕ КЛАСИРА НА ПЕТО МЯСТО И ЗА МАЛКО НЕ СПЕЧЕЛИ - АЗ ВИЖДАМ ИМЕННО ИЗКЛЮЧИТЕЛНОТО И ПРЕДСТАВЯНЕ, А НЕ ДРЕБНИЯ ФАКТ, ЧЕ НЕ СТАНА ПЪРВА... И ОЩЕ НЕЩО - ПО ОТНОШЕНИЕ НА ТОЧКА 5. ОТ ГОРНАТА ПОДРЕДБА: ИМАШ МНОГО ЗДРАВЕ, ПРИЯТЕЛЮ!! ОСНОВНИТЕ ЖИТЕЙСКИ ЦЕННОСТИ ЕДИНСТВЕНИ МОГАТ ДА ТИ ОСИГУРЯТ ИСТИНСКИ КОМФОРТ, БЪДИ АБСОЛЮТНО СИГУРЕН! А ОНОВА, КОЕТО СИ ИЗБРОИЛ ТАМ, ШЕ ТЕ ПРАВИ В КРАЙНА СМЕТКА ВИНАГИ НЕЩАСТЕН, ЗАВИСТЛИВ, ХАПЕЩ УСТНИ.... ЗАПОМНИ: ЧАШАТА МОЖЕ ДА Е НАПОЛОВИНА ПРАЗНА, МОЖЕ И ДА Е НАПОЛОВИНА ПЪЛНА.... А МОЖЕ И ДА Е ПЪЛНА ИЗЦЯЛО, НО ТОВА Е СЪВСЕМ ДРУГА ТЕМА, НЕ ОПИРА ДО ПАРИ, КОЛИ И АПАРТАМЕНТИ... ИЗБОРЪТ СИ Е ТВОЙ....
цитирай
12. tonikod - Здравей, Митко!
27.05.2012 19:54
Да, за основните човешки ценности си абсолютно прав! И аз искам, като тебе, да е така! Но какво можем да направим само ние двамата срещу всички останали, които мислят като написаното по-горе?! :) И още нещо - не си мисли, че съм песимист! Аз съм реалист - но, за съжаление, в България това е равносилно на песимист... Успех ти желая!
цитирай
13. krumbelosvet - Имало е и ИМАШЕ други българи
08.03 05:31
Тези, които спечелиха четвърто място на олимпиадата в Сеул,88 (всъщност трето) и на мондиал САЩ,94. Тези, които пяха в Миланската Скала...
Да не говорим, че през 1933-та и десетилетие по-кэсно, цял свят казваше "България? О, Димитров".
Неща забравени..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tonikod
Категория: Поезия
Прочетен: 457651
Постинги: 208
Коментари: 443
Гласове: 425
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930